Microsoft, Windows 10 ile birlikte popülerliğine devam etse de bu zamana kadar çıkmış ve adı pek duyulmamış birçok işletim sistemi çıkardı. Günümüzde sadeliğe giden firma, bu konuda daha az proje üretirken geçmiş yıllarda yüzlerce farklı projeye ev sahipliği yapmaktaydı. Mustafa Halil Selek ve daha birçok kullanıcı işletim sistemi kullanarak kendine en uygun olanı seçmekte.
Windows’un Az Bilinen İşletim Sistemleri
Microsoft, Windows için birçok alanda işletim sistemi çıkarmış bulunmakta. Günümüzde bilinen işletim sistemleri arasında Windows XP, Windows 7, Windows 10, Windows 98 ve Windows 3.1 gibi işletim sistemleri yer almakta. Fakat Windows ile ilgili çıkan fakat adı pek duyulmamış birçok işletim sistemi de bulunmakta.

Bu işletim sistemlerinden ilki Windows CE yani Compact Edition olmakta. Microsoft tarafından henüz bir açıklama yapılmasa da birçok kullanıcı ve geliştirici bu işletim sistemini küçültülmüş ve sadeleştirilmiş işletim sistemi olarak tanımlar. 1996 yılında ilk sürümü yayınlanan Windows CE, taşınabilir cihazlar için kullanılmakta. 2013 yılında son sürümün yayınlandığı bu işletim sistemi genel olarak barkod okuyucu, taşınabilir küçük PC, pocket PC, cep telefonu, TV seti, GPS, küçük elektronik alet gibi ürünlerde tercih edildi. Hybrid çekirdeğe sahip bu işletim sistemi bazı insanlar tarafından her ne kadar küçültülmüş olarak düşünülse de aslında Windows’tan farklı bir şekilde özel olarak geliştirilmiş bir sürüm. 10 Ekim 2023 tarihine kadar desteğin devam edeceği Windows CE’nin önünde 3 yıldan fazla bir süre var.
Microsoft’un geliştirdiği bir diğer işletim sistemi ise Windows Embedded olarak bilinir. Endüstri, otomobil, elektronik gibi çeşitli alanlarda kullanılabilen bu işletim sistemi, Windows’un hafifleştirilmiş hali olarak bilinmekte. Gömülü sistemler ve geliştiriciler için tercih edilen Windows Embedded, Windows’un bilinen işletim sistemlerine göre biraz daha farklı tasarımlarda yer almakta idi. Günümüzde Windows IoT olarak bilinir. Microsoft tarafından geliştirilen bir diğer yazılım ise Zune olmakta. Pek bilinmeyen bu yazılım, 2006 yılında piyasaya sürülmüş olup 2 milyonun üzerinde satış başarısı yakaladı. Taşınabilir ortam oynatıcısı olan yazılım 128 GB’a kadar depolama desteği sunmaktaydı.