Mustafa Halil SELEK

0 %
Mustafa Halil SELEK
VOZGO Bilişim Hizmetleri A.Ş.
CEO & Founder
  • Lokasyon
    İstanbul / Türkiye
  • Yabancı Dil
    B+ İngilizce
  • Yaş
    26
  • Yazılım Geliştirme
    Tüm Dünya
  • Dijital Pazarlama
    Tüm Avrupa
  • S.E.O.
    Tüm Avrupa
Yazılım
Marketing
S.E.O.
PHP
HTML
CSS
JS
  • Finans & Muhasebe Yazılımları
  • CRM & ERP Yazılımları
  • Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Türkçe & İngilizce Destek

Windows İşletim Sistemi Türleri Nelerdir?

2 Temmuz 2020

Günümüzde birçok Windows işletim sistemi türü aktif olarak hizmet vermekte. Bunlardan bazıları endüstride kullanılırken bazıları mobilde kullanılır, bazıları da sunucular için kullanılır. Kişisel bilgisayarında Windows 10 kullanan Mustafa Halil Selek, zaman zaman geliştiricilik yaparak kendi projelerinde çeşitli yeniliklere imza atıyor.

Windows İşletim Sistemlerinin Türleri

Windows işletim sistemi ailesi, yalnızca Windows 10’dan ibaret değildir. Windows ailesinde Cairo, Nashville, Odyssey, Xenix, Neptune gibi birçok işletim sistemi yer almakta. Bazıları BETA sürecinde kod adı olarak görülse de bazıları iptal edilen projeler olmakta, bazıları da pek popüler olmamakta. Bu konu içerisinde Windows Server, Windows Mobile, Windows Phone ve Windows müşteri sürümleri yer alacak.

Windows İşletim Sistemi Türleri Nelerdir
Windows İşletim Sistemi Türleri Nelerdir

Windows 10 Home, Windows 10 Pro gibi sürümleri herkes bilmekte. Bu sürümler kişisel bilgisayarlara sahip insanlar için ideal sürümler olmakta. Kurumsal firmalar için Windows 10 Enterprise yer almakta. Bu sürümler genellikle ev ortamı ve ofis ortamları için uygun olan sürümler olmakta. Aralarında çok büyük fark bulunmaması ile birlikte küçük farklar yer alır.

Windows Server işletim sistemi ise sunucu firmalarında çalışan personellerin hakim olduğu bir işletim sistemi. Sunucu makinelerinde kullanılan ve Windows’un ana sürümüne göre daha yüksek performansa sahip Windows Server işletim sistemleri, sunucu çalıştırmak için kullanılır. En güncel sürümü Windows Server 2019 olarak piyasaya sürüldü. Yakın zamanda ise Windows 7 ile birlikte Windows Server 2008’in de desteği sona erdi. Windows Phone ve Windows Mobile ise telefonlar için geliştirilen sürüm olmakta. Windows Phone ile Windows Mobile arasındaki fark piyasaya çıkışıdır. Windows Mobile daha eski olup Windows 7 ile birlikte Windows Mobile 6.5 sürümü yayınlandı. Windows 8 yayınlanmadan önce Windows Phone 7 sürümü piyasaya sürüldü. Windows 8 tasarımına benzeyen işletim sistemi, o zamanlardan Windows 8’in geleceğinin sinyallerini vermişti. Windows Phone 7 ile birlikte daha modern bir işletim sistemine kavuşan Microsoft, Windows 10 Mobile ile birlikte daha yeni bir sürüm yayınlamadı. 2016 yılında piyasaya sürülen Windows 10 Mobile, Windows 10’a benzerliği ile dikkat çekerken piyasada yeterli düzeyde yer bulmaması sebebiyle 2020 yılında Microsoft tarafından desteği sona erdi.

Posted in Genel
Write a comment

© 2020 All Rights Reserved.
Mustafa Halil SELEK