Günümüzde web programlama, çok önemli bir yer edinmekte. Çünkü hem mobil hem de bilgisayar üzerinden girilmesi mümkün olan bu sistem sayesinde birçok kullanıcıya erişmek mümkün hale geliyor. HTML5 oyunları da bu bağlamda özellikle de GitHub platformunda yaygın olan bir tür olmakta.
Mustafa Halil Selek, web yazılımı geliştirme konusunda üstün performansı ile bilinir. Bu konuda elde edilen tecrübeler ile siz değerli üyelerimize web programlama dillerinden bahsedeceğiz.

Web Programlama Dillerinin Tarihi
Öncelikle web programlama dillerinin nasıl buraya kadar geldiğinden bahsedelim. Web dönemlere ayrılmakta. Web 1.0 dönemi yalnızca HTML sayfalarından oluşmakta idi. Yani veri alışverişi yapılmamakta, sabit sayfalar gösterilmekte idi. PHP’nin de çıkması ile Web 2.0 dönemi resmî olarak başlamış oldu ve bu dönemde artık kullanıcıların web sitesine veri eklemesi mümkün hale geldi. Buna forumlar, sosyal medya siteleri, medya yükleme merkezleri örnek gösterilebilir.
Web 3.0 dönemi ise bulut tabanlı yazılımların yaygınlaşmaya başladığı, insanların verilerini internet ortamına yedekleme ile ilerleme kaydedilen bir çağ olmakta. Bu dönemde Google Drive, Yandex Disk, Microsoft OneDrive gibi birçok uygulamalar geliştirilirken Nvidia GeForce Now, PlayStation Now gibi bulut tabanlı oyun sunucuları da bu dönemlerde yaygınlaştı.
Web 4.0 dönemi ise kağıt üzerinde 2020 yılı ile beraber başlatılan fakat 2010’lu yıllardan sonra yaygınlaşan bir sistem olmakta. Bu sistem ile birlikte yapay zeka ve makine öğrenimi gibi kavramlar daha da yaygın olarak insanların daha fazla ilgisini çekecek veriler gösterilmeye başlandı. Özellikle de reklamlar ve önerilen videolar gibi sistemler bu alanda önemli örneklerden birisi olmakta.
Web Programlama Dilleri
Web programlama dilleri arasında HTML, CSS, JS, PHP ve ASP popüler olarak bilinir. HTML statik bir web sayfası oluştururken PHP ve ASP bu sayfanın dinamikliğini sağlar, ayrı bir sunucu üzerinde çalışır. PHP günümüzde en çok kullanılan web programlama dili olsa da Microsoft tarafından geliştirilen ASP’nin de hatırı sayılır bir kullanıcı sayısı bulunmakta. JS ve CSS ise HTML dilinin döşemesi ve tasarımı olarak adlandırılabilir. HTML’yi bir binaya benzetirsek CSS binanın tasarımı iken JS binadaki telefon hattı, elektrik hattı gibi fonksiyonlar olmakta.