Mustafa Halil SELEK

0 %
Mustafa Halil SELEK
VOZGO Bilişim Hizmetleri A.Ş.
CEO & Founder
  • Lokasyon
    İstanbul / Türkiye
  • Yabancı Dil
    B+ İngilizce
  • Yaş
    26
  • Yazılım Geliştirme
    Tüm Dünya
  • Dijital Pazarlama
    Tüm Avrupa
  • S.E.O.
    Tüm Avrupa
Yazılım
Marketing
S.E.O.
PHP
HTML
CSS
JS
  • Finans & Muhasebe Yazılımları
  • CRM & ERP Yazılımları
  • Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Türkçe & İngilizce Destek

Web 4.0 Dönemi Nedir?

19 Haziran 2020

2020 yılı itibari ile web 4.0 dönemine giriş yaptık. Tabii bu teorik olarak böyle olsa da aslına bakılırsa 2010’lu yıllarda bu çağa geçiş yaptık. Mustafa Halil Selek web 4.0 döneminden yararlanarak birçok bulut tabanlı uygulamayı kullanmakta.

Web Dönemlerinin Tarihi

İnternet, 1900’lü yılların ortalarında ortaya çıkmaya başlayan ve 70’lerde daha çok geliştirilen önemli bir teknoloji olmakla birlikte günümüzde birçok insan için bilgi ve eğlence kaynağı olmuş durumda. Örneğin internet üzerinden merak edilen bir şeye hemen ulaşılabiliyor, bilgi paylaşımı yapılabiliyor, bulut yedekleme hizmetleri kullanılabiliyor, online oyun oynanabiliyor. Web dönemleri ile birlikte daha çok gelişen dünya, gelecekte daha farklı bir yer haline gelecek.

Web 4.0 Dönemi Nedir
Web 4.0 Dönemi Nedir

1995 yılı ile birlikte internet artık kamuya açılmış bir hale gelmişti. Web 1.0 dönemi olarak başlayan bu dönemde halk internette sörf yapabiliyordu. İnternette sörf kavramı, internette gezmek anlamında bu zamanlarda ortaya çıktı. Bu dönemde kullanıcılar yalnızca araştırma yapmak ve bilgi almak için interneti kullanıyordu. Web 1.0 dönemi çok uzun sürmedi ve 5 yıl içerisinde çağ atladı.

2000 yılına girilmesi ile birlikte web 2.0 dönemi kendini belli etmeye başladı. Bu dönemde artık kullanıcılar da internet ortamında web siteleri ile etkileşim kurabiliyordu. Örneğin bir web sitesine yorum yapabiliyor, bilgi paylaşabiliyor veya forumda konu açabiliyor. Bu sitelere örnek vermek gerekirse Facebook, Vikipedi, MyBB, XenForo gibi siteler örnek gösterilebilir.

2010 yılları artık web 3.0 döneminin yaygınlaştığı bir dönem oldu. Bu dönemde artık yapay zeka daha yaygın hale geldi. Örneğin bir reklamın size uygun bir şekilde gösterilmesi bu döneme örnek olmakta. Somut bir örnek vermek gerekirse Google’ın gösterdiği reklamlar yapay zeka ile birlikte yönetilmektedir.

2020 yılına doğru girilen web 4.0 dönemi ile birlikte yapay zeka ve makine öğreniminin yeri daha da artarken aynı zamanda bulut tabanlı yazılımların kullanımı daha fazla önemli olacak. Çünkü korsan kullanım için büyük bir önlem olmakta. Bu döneme örnek olarak Nvidia GeForce Now, Google Docs ve Google Stadia gösterilebilir.

Posted in Genel
Write a comment

© 2020 All Rights Reserved.
Mustafa Halil SELEK