Bilgisayar terimlerinde sıkça duyduğumuz FLOPS aslında nedir? Hiç merak ettiniz mi? PlayStation 5’in çıkması ile birlikte tekrar gündeme oturan FLOPS kavramı bazı kullanıcıların ilgi odağı haline geldi. Özellikle işlemci gücünde yer alan TFLOPS birçok oyuncunun dikkatini çekerek bu kavramı merak etmesine sebep oldu. Bunun dışında diskler, ekran kartları ve daha birçok donanımda da rast gelinen bu kavram aslında ne? Mustafa Halil Selek’in sevdiği konular arasında yer alan teknoloji bilimi, yenilikler ve yeni teknolojiler ile gelişmeye devam ediyor.
FLOPS Hakkında Bilgi
FLOPS, günümüzde bilgisayar terimleri arasında zaman zaman kullanılan ve bir donanımın hızını açıklayan bir kavram olmakta. Bu ölçü bilgisayarda yer alan bir donanımın performansını ve verimliliğini anlatır. kFLOPS, MFLOPS, GFLOPS ve TFLOPS gibi ölçü birimleri ile ölçülür. FLOPS, 1 saniyede gerçekleşen kayan nokta işlemleri sayısını belirtir. Gerçek dünyada sayılar sonsuzdur fakat bilgisayarlarda bu mümkün olamaz. Çünkü bilgisayarların bir sınırı bulunur. Bu sınır kayan nokta ile açıklanır. FLOPS yükseldikçe sınır artmakta ve daha güçlü hesaplamalar yapabilen sistemler ortaya çıkmakta. FLOPS kavramı özellikle ekran kartlarının daha hızlı hesaplamalar yapabilmesi için önemli olmakta.

FLOPS sayısal işlemlerin yapıldığı her cihazda yer alır. Ekran kartı, işlemci ve disk gibi donanımlarda da FLOPS kavramını konuşmak mümkün. Hesap makinesinin bile bir FLOPS değeri bulunur. Bir donanımın kaç TFLOPS hızında olduğu bulmak için çekirdek sayısı ve çekirdek hızı gibi çeşitli birimler çarpılır. Günümüzde birçok donanım TFLOPS değerlerinde olmakta. Örneğin PlayStation 5’in donanım özellikleri incelendiğinde ekran kartının 10.28 TFLOPS olduğu görülür. Bu oldukça güçlü bir ekran kartı olduğunu ortaya koyar. PlayStation 4 konsolunda 1.84 TFLOPS olduğu düşünüldüğünde kat kat güçlendiği ortaya çıkmakta. TFLOPS kavramı birçok alanda ve özellikle ekran kartlarında kullanılsa da bu donanımlar hakkında bilinmesi gereken bazı şeyler bulunmakta. TFLOPS değeri yüksek olan her ekran kartı kesin olarak düşük olana göre iyi olacak demek mümkün olmaz. Fakat genel olarak FLOPS değeri yüksek olan ekran kartları bazı grafik işlemlerinde ve özellikle hesaplamalarda daha etkin bir rol oynar.