Mustafa Halil SELEK

0 %
Mustafa Halil SELEK
VOZGO Bilişim Hizmetleri A.Ş.
CEO & Founder
  • Lokasyon
    İstanbul / Türkiye
  • Yabancı Dil
    B+ İngilizce
  • Yaş
    26
  • Yazılım Geliştirme
    Tüm Dünya
  • Dijital Pazarlama
    Tüm Avrupa
  • S.E.O.
    Tüm Avrupa
Yazılım
Marketing
S.E.O.
PHP
HTML
CSS
JS
  • Finans & Muhasebe Yazılımları
  • CRM & ERP Yazılımları
  • Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Türkçe & İngilizce Destek

Kuantum bilgisayar nedir?

12 Haziran 2020

Günümüzde bilgisayarlar çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Süper bilgisayarlar ve kişisel bilgisayarların dışında 2000’li yıllarda çalışmalarına başlanan kuantum bilgisayarlar da bulunmaktadır. Henüz kurumsal veya bireysel olarak kullanıma tam olarak hazır olmasa da bilim insanları tarafından araştırmalar ve geliştirme işlemleri devam ediyor. Mustafa Halil Selek’in de ilgilendiği kuantum bilgisayarlar, birçok insanın ilgisini çekmiş bulmakta.

Kuantum Çağına Geçiş

Kuantum bilgisayarlar, kuantum fiziği ile ortaya çıkan bir terim olmaktadır. Kuantum fiziği, atom altı dünyasının fiziği olarak bilinir. Atom altı dünyasında elektron, proton ve nötron bulunur. Çekirdeğinde nötron ve proton olan atomun çevresinde de elektron hareket eder. Fakat burada kuantum fiziği devreye giriyor. Elektron aynı anda hem orada hem burada olabilir. Yani elektronlar çok hızlı bir şekilde yer değiştirmektedir. Bu da kuantum evrenini anlatan örneklerden birisi olmaktadır.

Kuantum bilgisayar nedir
Kuantum bilgisayar nedir

Bilim insanları 2000’li yıllarda ışık hızında hareket eden elektronları kullanarak kuantum fiziğine sahip kuantum bilgisayarların üretimine başladı. Şu ana kadar birçok yol katedilen bu teknolojide yapılan işlem elektronun sabit durmasını sağlamaktır. Elektronlar ısı içerdiğinde ışık hızında hareket ettikleri için çok hızlı yer değiştirir. Bundan dolayı aynı anda 2 yerde bile olabilir. Bilim insanları elektronu kontrol altına alabilmek için işlemci sıcaklığını -273 dereceye yakın tutmaktadır. Bu sayede elektronlar istenildiği gibi hareket ettirilebilir.

Kuantum bilgisayarların normal bilgisayarlara göre çalışma mantığı daha farklıdır. Normal bilgisayarların işlemcisi, transistörler sayesinde aldığı veriyi elektrik ile okur. Transistör eğer elektrik alıyor ise 1, almıyor ise 0 değerini gösterir. Bu da makine dilini ortaya koyar. Makine dili ise ikili sayı sisteminden oluşan bir terimdir. Dijital dünyada görülen her şey ikili sayı tabanlarından oluşmaktadır. Kuantum bilgisayarların normal bilgisayarlara göre farkı da tamda bu noktada başlar. Kuantum bilgisayarların işlemcisi aynı anda hem 0 hem 1 olabilir. Kuantum bilgisayarlar ile bilinmesi gereken bir diğer önemli detay ise bu sistemlerin çok hızlı olmasıdır. Süper bilgisayarlardan bile binlerce kat daha hızlı olan kuantum bilgisayarlar gelecekte insanlık için çok güçlü makine ve sunucu kaynakları olacağı anlamını taşıyor.

Posted in Teknoloji
Write a comment

© 2020 All Rights Reserved.
Mustafa Halil SELEK