Mustafa Halil SELEK

0 %
Mustafa Halil SELEK
VOZGO Bilişim Hizmetleri A.Ş.
CEO & Founder
  • Lokasyon
    İstanbul / Türkiye
  • Yabancı Dil
    B+ İngilizce
  • Yaş
    26
  • Yazılım Geliştirme
    Tüm Dünya
  • Dijital Pazarlama
    Tüm Avrupa
  • S.E.O.
    Tüm Avrupa
Yazılım
Marketing
S.E.O.
PHP
HTML
CSS
JS
  • Finans & Muhasebe Yazılımları
  • CRM & ERP Yazılımları
  • Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Türkçe & İngilizce Destek

İşlemcilerde Yer Alan Transistörler Nedir?

15 Haziran 2020

Transistörler, bilgisayarlarda yer alan işlemcide bulunan ve nanoteknoloji ile ölçülen küçücük parçalardır. Bu parçalar o kadar küçük ki gözle görülemez seviyede ve neredeyse bakteri boyutlarına doğru ilerlemektedir. Mustafa Halil Selek donanım konusunda tecrübeleri ile transistörler ile ilgilenmiştir. Transistörlerin küçük hali olduğu kadar gözle görülen seviyede büyük hali de bulunmakta.

İşlemcilerde Yer Alan Transistörler Hakkında Bilgiler

İşlemci transistörlerine geçmeden önce normal transistör hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Transistör, elektrik sinyalini güçlendiren bir donanım. Bilinen transistörler 3 farklı iletken uca sahip ve üstü şapkalı olan sistemler olmakta. İşlemcilerde yer alan transistörler ise nanoteknoloji seviyesinde aşırı küçük donanımlardır.

İlk transistörler hem çok büyüktü hemde elektrik maliyeti çok yüksekti. Dünyanın ilk transistörü ışık yayıyordu. Zamanla küçülen transistörler daha da sadeleşti ve daha küçük bir hale büründü. Dünya için büyük bir gelişme olan transistörler, hayatın dijital olan her alanında neredeyse bulunmakta. İşlemciler, elektrik devreleri, makineler gibi birçok alanda transistörlerden yararlanılmakta.

İşlemcilerde Yer Alan Transistörler
İşlemcilerde Yer Alan Transistörler

İşlemcide transistörler, günümüzde nanoteknoloji seviyesine inmiş bulunmakta. Bilgisayarlara yerleştirilen ilk transistörler gözle görülür ve büyük olmaktaydı. 1971 yılında işlemciler 10 mikrometre boyundaydı. 10 mikrometre 0,001 cm olmakta. 1987 yılında 800 nm seviyesine inen transistörler 1 mikrometrenin de altına düşmüştü. 2003 yılına kadar 90 nm olan işlemciler 2005 yılında 65, 2009 yılında 32, 2014 yılında 14, 2018 yılında 7 nm transistörlere geçiş yaptı.

2020 yılı itibariyle 5 nm teknolojisi TSMC tarafından üretilme çalışmaları başladı. Firma, 2022 yılına kadar 3 nm üretim tesislerini kurmuş ve Apple firması ile anlaşmış durumda. TSMC şimdiden 2 nm için de hazırlıklara başladı. Intel, bununla beraber 2021 yılında 7 nm, 2023 yılında 5 nm, 2025 yılında 3 nm, 2027 yılında 2 nm ve 2029 yılında 1.4 nm işlemci hedefine ulaşmak istiyor. İşlemcide yer alan transistörlerin küçülmesinin birçok avantajı bulunmakta. Bunlardan ilki sıcaklık olmakta. Transistörler küçüldükçe ısınma da daha az gerçekleşir. Güç kullanımını da azaltan bu durum verimliliği ve performansı arttırması ile daha kaliteli ve daha hızlı işlemcilerin çıkmasında önemli bir etken olmakta.

Posted in Teknoloji
Write a comment

© 2020 All Rights Reserved.
Mustafa Halil SELEK