Mustafa Halil SELEK

0 %
Mustafa Halil SELEK
VOZGO Bilişim Hizmetleri A.Ş.
CEO & Founder
  • Lokasyon
    İstanbul / Türkiye
  • Yabancı Dil
    B+ İngilizce
  • Yaş
    26
  • Yazılım Geliştirme
    Tüm Dünya
  • Dijital Pazarlama
    Tüm Avrupa
  • S.E.O.
    Tüm Avrupa
Yazılım
Marketing
S.E.O.
PHP
HTML
CSS
JS
  • Finans & Muhasebe Yazılımları
  • CRM & ERP Yazılımları
  • Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Türkçe & İngilizce Destek

İnternet Nasıl Kuruldu?

14 Haziran 2020

İnternet, günümüzde dünyanın her alanında kullanılan geniş çaplı bir teknoloji. İnternet sayesinde uzaktaki bir akrabamız ile görüşebiliyoruz, online oyun oynayabiliyoruz veya dünyanın her yerine anında bağlanabiliyoruz. Okyanus altından yere döşenen kablolar ile tüm dünyayı saran fiber optik altyapı, devasa interneti oluşturmaktadır. Mustafa Halil Selek internet konusunda uzman tecrübeleri ile insanlara hizmet vermektedir. Peki internet bu zamana kadar nasıl gelişti?

İnternetin Tarihi Gelişimi

İnternet projesi ilk defa 1950’li yıllarda anılmaya başladı. 1960’lı yıllarda bu alanda daha fazla çalışma yapılmaya başlandı ve 1969 yılında internet alanında önemli gelişmeler meydana geldi. O zamanlar ARPANET olarak bilinen ilk internet, birkaç üniversitenin bir araya gelmesi ile oluşuyordu. 90’lı yıllara kadar genel olarak profesörler ve bilim insanları ağırlıklı olarak internet ortamında paylaşılan belgeleri incelemek ve yeni belgeler paylaşmak için bu sistemi kullandı.

İnternet Nasıl Kuruldu
İnternet Nasıl Kuruldu

Türkiye’de ilk internet 1987 yılında Ege Üniversitesi’nin de destekleri ile kuruldu. 1993 yılında halka açılan internet artık herkes tarafından erişilebilir hale gelmişti. 90’lı yıllar internet için önemli zamanlar oldu. Çünkü bu yıllarda internet hizmet sağlayıcıları daha da yaygınlaştı ve müşterilere internet satmaya başladı. O zamanlar modem yerine boyut olarak satılan internet kartları vardı. Bu kartta belli boyutlarda internet bulunurdu. Bu paket bitince yenisini almak gerekirdi. Bunun dışında internete telefon hattından bağlanıyordu. O ünlü çevirme sesini bilirsiniz. Bu şekilde internet çekmek masraflı olsa da bazı müşteriler tarafından tercih ediliyordu.

2000’li yıllardan sonra internet artık daha yaygın ve daha yüksek hızda internet ile birlikte ülkemizde yerini aldı. Dünya genelinde de internet kullanımı artarken çeşitli internet siteleri de halkın karşısına çıktı. Günümüzde genel olarak modemler ile birlikte internet hizmeti kullanılmaktadır. İnternette örneğin Türkiye’den Amerika’ya bağlanırken yer altından ve okyanustan geçen kablolardan veri aktarımı sağlanır. Bu aktarım genellikle yoğunluğa bağlı olarak 1 saniyenin altında sürmektedir. Türkiye ile ABD arasındaki ortalama internet hızı gecikmesi 1 saniyenin 5’te 1’i yani 200 ms olmaktadır. İnternet günümüze kadar ADSL, VDSL, fiber gibi birçok kavramı getirdi. Fiber şu anda en hızlı interneti sunan teknoloji olmakta. Son zamanlarda uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte çalışma başarılı olursa artık fiber optik kablolar 40 TBit ve üzeri hızlara rahatlıkla ulaşabilecek. Bu da daha ucuz ve daha hızlı internetin önünü açacak.

Posted in Teknoloji
Write a comment

© 2020 All Rights Reserved.
Mustafa Halil SELEK