Mustafa Halil SELEK

0 %
Mustafa Halil SELEK
VOZGO Bilişim Hizmetleri A.Ş.
CEO & Founder
  • Lokasyon
    İstanbul / Türkiye
  • Yabancı Dil
    B+ İngilizce
  • Yaş
    26
  • Yazılım Geliştirme
    Tüm Dünya
  • Dijital Pazarlama
    Tüm Avrupa
  • S.E.O.
    Tüm Avrupa
Yazılım
Marketing
S.E.O.
PHP
HTML
CSS
JS
  • Finans & Muhasebe Yazılımları
  • CRM & ERP Yazılımları
  • Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Türkçe & İngilizce Destek

Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler

29 Haziran 2020

Özellikle yaşını almış giden nesil, bu yazıyı okuduğunda ne kadar yaşlandığını daha iyi anlayacak. Geçmişten günümüze kadar birçok teknoloji ile karşılaştık, yeni ürünler keşfettik, birçok anımız oldu. Peki bu teknolojik eşyalar nelerdi? Mustafa Halil Selek, zaman zaman nostalji yaparak arkadaşları ile sohbet etmekte.

Günümüze Kadar Teknoloji

Günümüzde pek kullanılmasa da geçmişte kasetlerin yeri büyüktür. Türkiye’de ve dünyada özellikle müzik dinlemek için kullanılan kasetler, içerisinde birçok müziği barındıran albümlere de sahipti. Sesin manyetik ortamda kayıt edildiği kasetlerde eğer ki müzik dinlediyseniz bir sonraki müziğe geçerken biraz beklediğinizi, kasetin içindeki bandın ileri sarıldığını görürsünüz. Eğer ki en başa dönecekseniz kasetin içindeki bandın tekrar sarılmasını beklemek zorundaydınız. İşte videoyu ileri sarma gibi deyimler de buradan geliyor. 60’lı yıllarda çıkan ilk kasetler genel olarak bilgisayarlarda veri depolamak için tercih edilmekteydi. Teyp, kasetlerin çalışmasını sağlayan en popüler araçlardan birisi idi.

Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler
Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler

Plaklar, daha ileri neslin sıkça kullandığı ve genellikle yetişkin ve yaşlı insanların zaman zaman aşikar olduğu bir teknoloji idi. Sesin plak üzerine kayıt olması, plak üzerindeki aletin sesi hoparlör ile yükseltmesi sonucunda ortaya çıkan ses, plak sistemini oluşturuyordu. Özellikle 20. yüzyılda sıkça kullanılan bu alet, müzik dinlemek için bir tercih olmaktaydı. Günümüzde nadir de olsa halen bazı evlerde bulunmakta ve kullanılmakta.

Eğer ki 90’lı yıllarda veya daha eski zamanlarda yaşadıysanız eski tip telefonları bilirsiniz. Bu telefonlar çevirmeli bir şekilde çalışırdı. Bir sayıya ulaşmak için telefonun yuvarlak bir şekilde yer alan tuşlarını çevirir, numarayı arardınız. Zamanla bu tip telefonların yerini normal tuşlu telefonlar yer aldı, günümüzde ise sabit hat telefonların kullanımı gittikçe azalmakta.

Tarihi 50’li yıllara kadar giden fakat 70’li yıllarda yaygınlaşmaya başlayan Atari oyun konsolu, o zamanlar pek aktif bir şekilde tercih edilmese ve müşteriler tarafından eleştiri ile karşılaşsa da zaman ilerledikçe insanlar atari almaya başladı, oyunlar ile zaman geçirdi. Süper Mario, Sonic, Contra gibi birçok oyunun oynandığı 20. yüzyılı yaşayanlar şimdi geçmişte yaşanılan bu güzel günlere bakarak hasret gideriyor.

Posted in Teknoloji
Write a comment

© 2020 All Rights Reserved.
Mustafa Halil SELEK