Mustafa Halil SELEK

0 %
Mustafa Halil SELEK
VOZGO Bilişim Hizmetleri A.Ş.
CEO & Founder
  • Lokasyon
    İstanbul / Türkiye
  • Yabancı Dil
    B+ İngilizce
  • Yaş
    26
  • Yazılım Geliştirme
    Tüm Dünya
  • Dijital Pazarlama
    Tüm Avrupa
  • S.E.O.
    Tüm Avrupa
Yazılım
Marketing
S.E.O.
PHP
HTML
CSS
JS
  • Finans & Muhasebe Yazılımları
  • CRM & ERP Yazılımları
  • Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Türkçe & İngilizce Destek

Depolama Birimlerinin Gelişimi

30 Haziran 2020

Günümüzde birçok depolama birimi bulunmakta. En çok kullanılan dijital depolama birimi HDD ve SSD olmakta. M2 SSD ise saniyede 1 GB’ın üzerine çıkabilen en hızlı depolama birimi. Zamanla daha güçlü depolama birimleri de çıkacak ve insanlık olarak daha yüksek hızlara da erişeceğiz.  Mustafa Halil Selek, SSD kullanarak işlerini daha hızlı hallediyor, müşterilerine kaliteli hizmet sunuyor.

Depolama Birimlerinin Tarihi

İlk depolama sistemleri yazılı yani dijital olmayan ortamlarda saklanıyordu. Kağıt, dosya, dolap gibi araçlar bir depolama birimidir. Fakat bu eşyalar dijital olarak bulunmamaktadır. 1900’lü yılların ortalarına doğru yavaş yavaş dijital depolama birimi kavramı ortaya çıkarak ilk depolama diski ortaya konulmuştur. Delikli kartlar, dijital ortamda çalışan ilk depolama birimi olmaktadır. İlk bilgisayarlar veriyi kaydetmediği için yalnızca okuma işlemine sahipti. Delikli kartları okuyan bilgisayarlar buradaki işlemleri uygulayarak çalışmaktaydı. O zamanlar henüz işletim sistemi bile yoktu. Makineler doğrudan makine dili ile çalışırdı. Tarihin ilk RAM belleği ise 1946 yılında piyasaya sürüldü. Sonrasında 1950’li yıllarda IBM’in de içerisinde olduğu yeni bir depolama teknolojisi geliştirildi. Manyetik bant olarak adlandırılan bu teknoloji, 10.000 delikli kart kapasitesine sahip bir kaset görünümünde idi. Bu da taşıma maliyetlerinde büyük bir azalma sağlıyordu.

Depolama Birimlerinin Gelişimi
Depolama Birimlerinin Gelişimi

1950’li yıllardan sonra çıkan ilk sabit disk, devasa bir alan kaplamaktaydı. Günümüzde 16 TB’lık bir sabit disk elle tutulur ölçekte iken 1950’lerde 5 MB’lık bir sabit disk 1 ton ağırlığında idi. 1900’lü yıllarda kullanılan bir diğer depolama birimi ise plaklar. Dijital ortama kayıtlı olmayan ses verileri plağın üzerine yazılırdı. Buradaki ses verileri üzerinde gezen alet sayesinde okunur, hoparlör ile duyulurdu. 60’lı yıllarda üretilen bir diğer depolama birimi ise kasetler. Video, müzik, dosya gibi her türlü veri kasetler ile işlenebiliyordu. Kasetler, 70’li yıllarda bilgisayarlarda veri depolama için kullanıldı. 70’li yıllarda görülen disketler ise günümüze göre oldukça düşük bir kapasitede idi. 2000’li yıllara kadar sıkça kullanıldı. 90’lı yıllarda CD, DVD, zip drive gibi depolama birimleri ortaya çıkmaya başladı. Günümüzde depolama birimleri taşınabilir disk, SSD, M2 SSD, microdrive, SD kart, USB bellek ve bulut depolama gibi birçok birim ile çeşitlendirilmekte.

Posted in Teknoloji
Write a comment

© 2020 All Rights Reserved.
Mustafa Halil SELEK