Bilgisayarlar 20. yüzyıldan beri hayatımızda yer almakta. İlk zamanlar kurumsal olarak kullanılan bu sistemler, 21. yüzyıla yaklaştıkça evlere de girmeye başladı. İnternetin de yaygınlaşması ile bilgisayarlar daha da önem kazanırken birçok firma ve birçok bireysel kullanıcı bilgisayarları kullanarak işlerini halletmeye başladı. Mustafa Halil Selek, bilgisayar alanında yıllardır uğraşmakta. Kendini geliştiren Selek, bu alanda uzman tecrübeleri ile hizmet vermekte.
Bilgisayarların Tarihi
1900’lü yılların ortalarında çıkan ilk bilgisayarın çıkma amacı, matematiksel hesaplamaların daha hızlı bir şekilde halledilmesiydi. İlk bilgisayarların programlama dili de matematiksel ağırlıklı idi.
Türkiye’ye gelen ilk bilgisayar da matematik işlemlerini daha hızlı yapabilmek için alınmıştı. O zamanlarda Karayolları Genel Müdürlüğü, yol hesaplamalarını daha hızlı yapabilmek için IBM firmasından bir bilgisayar satın aldı. Aylar süren hesaplamalar bu bilgisayar sayesinde birkaç saatte halledilmeye başladı. Bu sayede kara yolları daha hızlı gelişmeye başladı.
Dünyanın ilk bilgisayarı olan ENIAC, delikli kartlar ile çalışmaktaydı. Delikli kartlar, daha çok matematiksel işlemler yapmak için tercih edilmekteydi. O zamanlar bilgisayarlar depolama alanı içermediği için her kartı bilgisayara okutup çalıştırmak gerekiyordu. Zamanla yeni programlama dilleri ve depolama birimleri ile bilgisayarların veri işlemesi daha da kolaylaştı.

Kişisel bilgisayarların ilk ayak sesleri IBM’in ortaya attığı fikir ve Microsoft’un 70’li yıllarda IBM’i desteklemesi ile başlamıştır. O zamanlar IBM’in bu sözüne gülen ve gerçekçi bulmayan kurumlar, bu durumu birçok kez eleştirse de 80’li yıllardan sonra kişisel bilgisayarlar yaygınlaşmaya başladı.
Dünyanın ilk kişisel bilgisayarı ise Altair 8800 olarak bilinir. 70’li yılların kişisel bilgisayarı günümüzdeki gibi değildi. Daha ağır, daha kalın ve daha farklı bir görünüme sahipti. Intel 8080 CPU içeren bu cihaz, çok büyük bir rağbet görmese de birçok müşteri tarafından ilgi görmüştür. 1974 yılında kullanıma sunulan Altair 8800, 2 MHz işlemci hızına sahipti. O zamanlar 439 $ ile piyasada satışa sunulan bu cihaz, içerdiği kodlanmış yazılım ile beraber 621 $ fiyat ile piyasaya sunuldu.
Günümüzde evlerde kişisel bilgisayarlar, büyük kurumlarda süper bilgisayarlar ve henüz geliştirilme aşamasında olan ve bilim insanları tarafından test edilen, süper bilgisayarlardan bile kat kat çok hızlı olan kuantum bilgisayarlar bulunmakta.