Mustafa Halil SELEK

0 %
Mustafa Halil SELEK
VOZGO Bilişim Hizmetleri A.Ş.
CEO & Founder
  • Lokasyon
    İstanbul / Türkiye
  • Yabancı Dil
    B+ İngilizce
  • Yaş
    26
  • Yazılım Geliştirme
    Tüm Dünya
  • Dijital Pazarlama
    Tüm Avrupa
  • S.E.O.
    Tüm Avrupa
Yazılım
Marketing
S.E.O.
PHP
HTML
CSS
JS
  • Finans & Muhasebe Yazılımları
  • CRM & ERP Yazılımları
  • Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Türkçe & İngilizce Destek

Bellek Nedir? Nasıl Çalışır?

22 Haziran 2020

Bilgisayarda bir uygulama açılınca bu uygulama hızlı bir şekilde çalışıyor ise bu bellek sayesinde gerçekleşiyor. Bellekler, geçmişten günümüze birçok amaç için kullanıldı. RAM bellek, sanal bellek, VRAM, işlemci önbelleği gibi çeşitli bellek türlerini Mustafa Halil Selek’in de bildiği gibi artık siz değerli üyeler de öğreneceksiniz.

Bellek Nedir? Çalışma Mantığı Nasıl?

Bellek, verilerin depolandığı bir birim. Geçici veriler olduğu kadar kalıcı verilerin depolandığı bellek sistemleri de bulunur. Günümüzde en çok bilinen bellek türü RAM ve depolama birimi olmakta. Bunun dışında ROM, VRAM ve işlemci önbelleği de bilinen türler arasında. RAM, geçici bellektir. İşletim sistemi yazılımı ve çalışan uygulamalar RAM üzerinde hizmet verir. Örneğin bir uygulama açtığınızda bu uygulama diskten veri çekerek RAM üzerine veriyi yazar. RAM ve diskin hızına bağlı olarak uygulama hızlı açılır.

Bellek Nasıl Çalışır
Bellek Nasıl Çalışır

Eğer ki bazı durumlarda RAM yeterli bir kaynak değilse sanal bellek bunun üstesinden kısmen gelebilir. Sanal bellek RAM gibi kullanılır fakat RAM’e göre kat kat daha yavaştır. Örneğin RAM saniyede 20 GB ise HDD 200 MB, SSD 700 MB hıza ulaşır. Bu da sanal belleğin ne kadar yavaş olacağının bir göstergesi olmakta. Sanal bellek kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli durum diskin alan yeterliliğidir. Eğer ki 32 Bit işletim sistemi kullanıyorsanız en fazla 4 GB sanal bellek ayırabilirsiniz. 64 Bit bir işletim sisteminde ise böyle bir sınır söz konusu değildir. Olabildiğince yüksek olan sanal bellek limiti sayesinde bolca sanal bellek vermek mümkün olmakta.

VRAM ise ekran kartlarında kullanılır. Ekran kartları içerisinde yer alan bellek, grafiksel verilerin geçici olarak VRAM üzerinde tutulmasını sağlar. ROM ise yalnızca okunabilen bir bellek yapısıdır. Üretim esnasında veriler yazılır ve bir daha kolay kolay değiştirilemez. Değiştirmek için yazılımsal değil donanımsal bir teknik kullanılması gerekir. Bir diğer bellek çeşidi ise işlemci önbelleği olmakta. İşlemci önbelleği, işlemcinin daha hızlı çalışabilmesi için önemli verilerin bu alanda tutulduğu bir sistemdir. Genellikle sık kullanılan veya güncel veriler bu alanda tutularak sistemin daha verimli çalışması sağlanır.

Posted in Teknoloji
Write a comment

© 2020 All Rights Reserved.
Mustafa Halil SELEK