Mustafa Halil SELEK

0 %
Mustafa Halil SELEK
VOZGO Bilişim Hizmetleri A.Ş.
CEO & Founder
  • Lokasyon
    İstanbul / Türkiye
  • Yabancı Dil
    B+ İngilizce
  • Yaş
    26
  • Yazılım Geliştirme
    Tüm Dünya
  • Dijital Pazarlama
    Tüm Avrupa
  • S.E.O.
    Tüm Avrupa
Yazılım
Marketing
S.E.O.
PHP
HTML
CSS
JS
  • Finans & Muhasebe Yazılımları
  • CRM & ERP Yazılımları
  • Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Türkçe & İngilizce Destek

Bazı Programlama Dillerinin Avantaj ve Dezavantajları

3 Temmuz 2020

Günümüzde birçok programlama dili bulunmaktadır. Bu programlama dilleri sayesinde geliştiriciler hem insanların hemde kendilerinin hayatlarını kolaylaştırarak yeni yazılımlar ve yeni donanımlar üretmek ister. Örneğin bir akıllı telefon geliştiren firma, akıllı telefonu geliştirirken içerisindeki yazılımı ve donanımların özelliklerini de düşünür. Buna göre en iyi sistemi kodlayan firma, kaliteli bir yazılım ortaya koyar. Bir yazılım geliştirirken o yazılımın ne alanda kullanılacağı ve ne işe yarayacağı da önemli olmaktadır. PHP, C#, Python gibi çeşitli dillerde proje kodlarken de bunları planlamak gerekmekte. Her programlama dilinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları da bulunur. Bir programlama dili seçerken bunları düşünmek gerekir, buna göre yazılım kodlamak gerekir.

Programlama Dillerinin Avantajları ve Dezavantajları

Birçok programlama dili bulunur. Bu konuda daha çok popüler olan programlama dillerine ağırlık vereceğiz. İlk programlama dili PHP’nin meslektaşı olan ASP.NET olmakta. PHP’nin olumlu avantajları olduğu kadar ASP.NET web programlama dilinin de avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlardan ilki bu dilin Visual Studio üzerinde profesyonel bir şekilde kodlanabilmesidir. Hem görsel programlama desteği sunuyor hemde kütüphanesi ve araçları ile birlikte kolay kullanım imkanı sunuyor.

Bazı Programlama Dillerinin Avantaj ve Dezavantajları
Bazı Programlama Dillerinin Avantaj ve Dezavantajları

Hız bakımından oldukça verimli olan ASP.NET, üstün performans yetenekleri ile akıcı bir web sitesi deneyimi sunar. Programlama dilinin sunduğu bir diğer avantaj ise HTML, CSS, JS gibi dillerle birlikte çalışabilmesidir. PHP’ye göre ayrı bir şekilde kodlanan web programlama dilinin açık kaynak kodları güvenlik açığı bulunmadıkça başkaları tarafından çalınamaz.

Güvenlik açığı sayesinde web sitesine shell ekleyen hackerlar web sitesinin kodlarını çalabilir. Bu konuda dikkatli olunması ve buna göre sitenin kaliteli bir şekilde kodlanması gerekir. Bu sistemin sağladığı bir diğer avantaj ise derleyici sisteminin bulunmasıdır. Web sitesini çalıştırırken eğer ki bir hata varsa hata olan kısmı belirtir ve hata hakkında bilgi verir. Bu sayede hatanın olduğu yeri bulup çözmek kolay bir şekilde gerçekleşir. ASP.NET’in dezavantajları arasında Windows kullanma zorunluluğu yer alır.

Yani kaliteli bir sunucu deneyimi için Internet Information Server hizmetinin kullanılması gerekir. ASP.NET’in bir diğer dezavantajı ise hosting maliyetinin yüksek olmasıdır. Windows sunucuları üzerinde barındırılan ASP.NET, Windows lisansı ile birlikte daha yüksek maliyetlere sebep olur. Bununla birlikte bu dilin bir diğer sorunu ise her programlama dilinde olduğu gibi güvenlik açıklarıdır. Bundan dolayı bir web sitesini kodlarken güvenlik açıklarından arındırılmış bir şekilde kodlamalı, olabilecek her türlü riske karşı hazırlıklı olmalısınız.

Programlama Dillerinin Avantajları Nelerdir?

Dünyada en çok kullanılan programlama dilleri arasında yer alan JavaScript ise özellikle web projelerinde sıkça tercih edilen bir yazılım dili olmakta. JavaScript’in çok tercih edilmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bu sebeplerden ilki her türlü platform desteğinin bulunmasıdır. Örneğin JavaScript ile bir web uygulaması geliştirildiğinde çapraz platform desteği ile uğraşmadan her alanda çalıştırabilirsiniz.

Windows, Linux, Android ve Mac OS gibi işletim sistemleri internete bağlanıp sayfaları gezebiliyor. Bu da günümüz programcıların JavaScript diline ağırlık vermesini sağlıyor. HTML5 ve JavaScript bu alanda sıkça tercih edilen bir sistem. JavaScript’in tercih edilmesinin bir diğer sebebi de kolay bir kullanımının bulunması. Kodların kısa olması, anlaşılır bir şekilde kodlanması ve çok karmaşık olmaması geliştiricilerin ilgisini çeken bir durum olmakta. JavaScript’in diğer bir avantajı ise geniş bir kaynağa sahip olması.

Programlama Dilleri

Ücretsiz olarak bulabileceğiniz milyonlarca kaynak ve yardım konuları sayesinde JS konusunda ilerlemek mümkün olacak. JavaScript’in pek bir dezavantajı bulunmamaktadır. Tabii bu durum kullanıcıdan kullanıcıya değişkenlik gösterebilir. Bu dilin dezavantajlarından birisi tarayıcı desteği olmaktadır. Günümüz tarayıcılarının güncel olanları JavaScript dilini rahat bir şekilde destekler, güncel teknolojileri kullanır. Bununla birlikte eğer ki proje güvenlik açığı içeriyor ise JavaScript ile birlikte kötü amaçlı kod yürütme yazılımları eklemek mümkün hale gelmektedir. Bu konuda geliştiricilerin projeyi dikkatli bir şekilde kodlamaları gerekir.

Python, dünya çapında en çok kullanılan popüler diller arasında yerini almakta. Bunun en önemli sebebi Python’un kolay bir kullanım yapısının bulunması. Örneğin Python programlama dilinde noktalı virgül kullanılmamaktadır. Bu da noktalı virgül hatalarının önüne geçer. Bunun yerine satır sistemi yer almaktadır. Her satır ve her boşluğa dikkat edilmelidir. TAB tuşu bu konudaki en önemli tuşlar arasında yer almaktadır. Eğer ki bir if bloğu ekliyorsanız bu tuşu zaman zaman kullanacaksınız demektir. Kolay ve kısa kodlarla yazılım geliştirmenin mümkün olduğu Python ile birlikte programcılar isteklerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirken aynı zamanda geniş kütüphanesinden de yararlanabilir.

Programlama Dilleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Python ile ilgili kodlanmış birçok kütüphane sayesinde kullanıcılar kendilerine uygun bir yazılım geliştirebilir. Python’un yapay zeka alanında da sıkça tercih edilmesi bunun o dili en çok kullanılan diller arasına çıkarmasını da sağlamış bulunmakta. Python’un bir diğer avantajı ise derleme sistemi bulunması. Bu sayede hata olduğunda hata konsolda görünecek ve hata olan kısmı hızlı bir şekilde bulmak kolay olacak. Python’un dezavantajları da kişiden kişiye değişebilir ama dezavantajları arasında platform desteği ve hız yer almaktadır.

JAVA, geçmişte sıkça kullanılan ve günümüzde kullanımının bir miktar azaldığı bir dil olmakta. Minecraft oyununun JAVA ile kodlanması bu dili daha aktif bir şekilde yaşatmaktadır. Çünkü Minecraft için JAVA kodlayarak eklenti geliştiren birçok kitle bulunur. Dünyaca popüler Minecraft oyununu örnek alarak JAVA ile oyun geliştirmeye çalışanlar da bulunmaktadır. Bu insanlar çok başarılı olmasalar dahi Minecraft benzeri oyunlar yapmış, bu geliştiricilerden de bazıları oyunu açık kaynak olarak GitHub’da paylaşmıştır.

JAVA’nın hem web hem de masaüstü yazılımı oluşturabilmesi bir avantaj olarak yer almaktadır. Günümüzde yazılıma ağırlık verilse dahi geçmişte JAVA oyunlarını oynayan pekçok nesil bulunmakta. JAVA yalnızca Windows için değil Android için de kullanılan bir programlama dili. Örneğin Android için yazılım kodlarken JAVA da kullanılır. Bu da JAVA’nın daha geniş bir platforma destek verdiği anlamına gelir. JAVA’nın dezavantajları arasında ise eskiye oranla popülerliğini kaybetmesi ve performansının çok iyi olmaması yer alır.

Buna rağmen JAVA ile ilgili internet üzerinden birçok belge ve kaynağa rastlamak mümkündür. Assembly dili ise geçmişte kullanılan ama günümüzde pek popüler olmayan bir programlama dili. Bu dil makineye çok yakın olduğu için makine ile doğrudan iletişime geçebilmektedir. Örneğin bu dil ile basit bir işletim sistemi kodlamak mümkün olmaktadır. Zaten eski işletim sistemleri ve atari oyunları için Assembly dili kullanılmıştır. Günümüz dillerinde de işletim sistemi kodlamak mümkün olsa da işletim sistemi için genellikle Assembly gibi makineye en yakın diller tercih edilir. Assembly dilinin avantajları arasında donanıma yönelmek ve işletim sistemi kodlamak yer alır. Bununla birlikte yüksek performansı ile birlikte hızlı bir deneyim sunar ve C dili gibi farklı programlama dilleri ile kullanılabilir. Dezavantajları arasında anlaşılması zor olması, daha uzun kodlar girilmesi ve zor öğrenilen bir dil olması yer alır. Bundan dolayı kodlarken açıklama satırları eklemek gerekir.

Posted in PHP&MySQL
Write a comment

© 2020 All Rights Reserved.
Mustafa Halil SELEK